След повече от половин година работни групи и консултации Министерството на

...
След повече от половин година работни групи и консултации Министерството на
Коментари Харесай

МЗ пак предлага невъзможен нов здравен модел

След повече от половин година работни групи и консултации Министерството на опазването на здравето (МЗ) е готово с още един вид на здравен модел, който ще бъде показан на 15 юли. През септември министър Кирил Ананиев оповести два нови модела, които обаче не срещнаха изключително утвърждение и се наложи поява на трети. Според появилия се към този момент вариант на последната продукция на МЗ  " новият " модел е компилация от предходните два и също толкоз необикновен за използване на процедура.

Този път концепцията на Министерство на здравеопазването е да се заложи на цялостна демонополизация на здравната каса, т.е. частните фондове и НЗОК да се конкурират. Здравната вноска остава 8 на 100, а обезпечените сами избират фонд. Частните фондове няма да имат право за селектират обезпечените си, т.е. да отхвърлят на възрастни и хронично заболели. За да могат да оперират на пазара обаче, частниците ще би трябвало да имат най-малко 1 милион обезпечени. Докато това не е реалност за най-малко едно сдружение, всички обезпечени ще останат в НЗОК. Услугите на публичната каса ще продължат да употребяват и тези, които не са избрали частен фонд. В момента обаче работещите, които се обезпечават за своя сметка и тази на работодателя си, са към 3.5 млн. души. 2.7 милиона - пенсионери, деца и небогати, се осигуряват от страната, освен това с непълна вноска. Това значи, че надали повече от 3-4 фонда ще съумеят да минат прага от 1 млн. обезпечени.

Не е ясно какво ще покриват касата и фондовете с вноската, която остава 8 на 100. От години се твърди, че тя не е задоволителна, с цел да се заплащат всички услуги, които НЗОК е длъжна да заплаща по така наречен главен пакет, по тази причина и всеобщо пациентите доплащат - и за лекуване, и за редица лекарства. Според концепцията на Министерство на здравеопазването пакетът би трябвало да се усъвършенства, защото той ще е наложителен за всички фондове. Това евентуално значи, че той ще намалее. Услугите отвън него пък ще може да се обезпечават с допълнителни доброволни вноски или кеш. Което значи, че доплащането от страна на пациентите най-вероятно ще се усили още, при положение че към този момент е близо 50 на 100 от всички разноски за опазване на здравето.

В концепцията е непокътната и една от най-противоречивите хрумвания от предходните модели - лечебните заведения да могат да образуват сами цените си, без значение каква част от тях заплаща фондът. Така, в случай че има разлика, тя ще се доплаща от пациента. Целта е конкуренцията да смъква цените, само че е изцяло допустимо да се случи противоположното - цените и съответно доплащането от пациентите да станат още по-високи.

Фондовете ще имат право на до 3 на 100 от приходите си за административни потребности, право на облага, също така ще са длъжни да вършат отчисления с гаранционен фонд, който да покрие здравните заплащания в случаи на неплатежоспособност.

 

ЗАЕМКИ

През септември м.г. Министерство на здравеопазването показа два разновидността за възстановяване финансирането на здравната система - цялостна демонополизация на здравната каса и нахлуване на частните застрахователи, още веднъж при 8% вноска; или опазване на НЗОК като главен длъжник и въвеждане на наложително в допълнение обезпечаване, с което да се покриват част от разноските на касата за лекуване. През есента от Министерство на здравеопазването смятаха втория вид за по-реалистичен. Той също предвиждаше лечебните заведения сами да дефинират цените си. Имаше и концепция лекуването да се дели - до избрана сума да се поема от НЗОК, а над нея - от частен фонд, плюс задължително доплащане от пациента - 10 или 15 на 100 от цената. Още тогава от Световната банка припомниха, че модел с доста застрахователи коства по-скъпо поради по-голямата администрация. Освен това е доста мъчно да се спре селектирането на клиенти и постоянно има риск сдруженията да откажат да одобряват хора с доста болести.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР